EGE BÖLGESİ

Şubat 15, 2008 at 12:36 pm (EGE BÖLGESİ)

Kentler Ve Özellikleri
Bölgenin en kalabalık nüfuslu kenti İzmirdir. İstanbul ve Ankara dan sonra Türkiyenin üçüncü büyük nüfuslu yerleşim merkezidir. Karalar içine derin biçimde sokulan ve aynı adı taşıyan birkörfezin bitim yerinde kurulmuş olan İzmir,coğrafi konumu saiyesinde Batı anadolu’da çok geniş bir alanın ticeret limanı ve ülkemizin İstanbul’dan sonra ikinci büyük ticaret merkezi haline gelmiştir. Kent, İzmir körfezinin bitim yerinde bir ayça biçiminde yayılır: Kuzeyde Bastanlı dan başlıyan bu ayça 27km’yi aşkın bir eğri oluşturarak körfezin güneyinde Üç kuyular’da sona erer:daha sonra,Balçova,İnciraltı gibi yerleşmelerle batıya doğru uzanır. Günüzde kent,körfezin doğusunda Bornava, Buca gibi semtlerle genişlemektedir. Bölgenin ikinci büyük kenti Denizli ilk olarak günümüzdeki yerinden 7km kadar kuzeyde bir ovanın kenarında , savunmaya elverişli bir yerdir.
İktisat Ve Sanayi
TARIM.Ege bölgesinde nüfusun çoğunlugu iklim, toprak koşulları ve ulaşım kolaylıklarının da elverişliliğiyle, geçimini sağlar Ege bölümünde Akdeniz iklimine uyan bazı bitkiler (zeytin, üzüm, vb. ) ağır basar.Tahıl üretiminde üçünçü sırada yer alan mısırın başlıca ekim alanı, Manisa ilidir.Pirinç ekimine ovalarda az miktarda yer verilir.Ege bölgesinde yaş ve kuru sebze ekiminde önemlidir.İklim koşulları, uygun olduğu için, turfanda sebze yetiştirilereki, öbür bölgelere yollanır.
HAYVANCILIK.Ege bölgesinde hayvancılık çok gelişmemiştir Üstelik yakın dönemde otlakların daralması nedeniyle hayvan sayısında azanma gözlenmektetir. Koyun,sayı bakımından başta gelir.(yarıdan çogu İç Batı Anadolu bölümünde ):Afyon ilinde koyun sayısı milyonu aşar: İzmir ve Manisa illerinde yarım milyon bulunur. Muğla ili gibi dağlık kesimlerde,keçi sayısı koyun sayısında daha çoktur. İç Batı Anadolu bölümde Ankara keçisi yetiştirilir. İpek böcekcililği orta derecede gelişmiş arıcılıksa yaygındır İzmir körfezi kıyıları balıkçıklık bakımından : süngercilik oldukça gerilemiştir.
Yeraltı Gelir Kaynakları
Ege bölgesinin yeraltı gelir kaynakları oldukça çeşitlidir;ama madenlerin bir bölümü,Eskiçağ’dan beri işletildiğinden tükenmiştir. Bölgede yaygın olan linyit yatakları,Kütahya ve Soma yörelerinden toplanmıştır. Kütahya yöresindeki linyitlerin işletimesi Kütahya-Balıkesir demiryolunun yapılmasıyla kolaylaşmıştır. Tunçbilek bölgesindeki yataklarsa daha önemlidir.Soma’dan da oldukça iyi nitelikli linyit kömürü çıkarılmaktadır. Bölgedeki çpk sayıda demir yatağının başlıcaları Edremit yöresinde,Ayvalık’ın güneyinde ve Simav çevresinde yeralır;Selçuk, Uşak ve Tire’den zımpara yatakları işletilir. SANAYI ETKİNLİKLERİ
Ege bölgesi Türkiye’de Marmara bölgesinden sonra ikinci sırada yer alır. Özellikle İzmir’de toplanmış olan başlıca sanayi kolları arasında Dokumacılık,Makine ve Madeni Eşya yapımı,besin sanayı(un,makarna,konserve fabrikaları),tütün işlemeciliği sayılabilir.Pamuklu dokumacılık İzmir’in yanı sıra Aydın,Nazili, Denizli ve Uşak’ta gelmiştir.
ULAŞIM
Ege bölgesinde ulaşım bakımından Türkiye’nin işlek bölgesindedir.Doğu-Batı doğrultuluvadi olukları, karayollarının iç kesimlere kadarulaşması olanak verir. Bölge, çeşitli demiryolu hatlarıyla öbür bölgelere bağlanır. (ülkemizdeki ilk demiryolu hattı olan İzmir-Aydın hattı 1856’da ege bölgesinde hizmete girmiştir

Yorum bırakın